fbpx

PR

SUOMALAISEN DESIGNIN
UUSI NÄKEMYS

Vahvasti kansainvälistymiseen tähtäävä brändi tuo uutta ajattelua suomalaiseen muotoiluun. Yoldia Scandinavia yhdistää uudella tavalla luonnon, mytologian ja designin. Ikiaikaiset materiaalit kiedotaan uuden muotokielen ympärille koskettavalla tavalla. Yritys esittelee uuden kodinsisustus- ja kattausmalliston joka yhdistää käsityön ja teollisen tuotannon.

 

Vanajanlaaksossa, aivan Aulangon kupeessa Hattulassa syntyy syvälle tunteeseen vetoavia tuotteita. Muotoilija, sisustussuunnittelija Jesse Kakkola on luonut korona-kriisin keskellä kansainvälisyyteen tähtäävän – Suomen luonnosta, mytologiasta ja historiasta kumpuavan tuotemalliston. Nimi Yoldia viittaa jääkauden ajan Yoldiamereen eli nykyiseen Itämereen. Kakkolan Hattulassa sijaitsevaa protopajaa ja koko konseptin synty-ympäristöä reunustavat isot kivilohkareet. Jääkauden rantaviiva on yhä nähtävissä ympärillä.

Tuotemallisto oli tarkoitus lanseerata jo alkuvuodesta mutta koronan mukaantulo kuvioihin siirsi aloitusta eteenpäin. Tuotekehitys otti huiman lisäaskeleen, kun yritys sai Business Finlandilta hakemansa kehitystuen. Nyt, reilu puoli vuotta alkuperäistä aloitusta myöhemmin on valmistunut kokonainen suomalainen lifestyle-mallisto.

Malliston materiaaleina on käytetty mm. terästä, saarnia, vuolukiveä, spektroliittiä ja lasia. Suomen puhtaasta maaperästä louhitut vuolukiviastiastot, teräksestä valmistetut, luonnon muotokieltä mukailevat tarjoilualuset sekä lasimaljat luovat täysin uudenlaisen tunnelman kattaukseen ja ruokailuun. Terästuotteet laajenevat tulevan talven aikana tulen ympärille. Malliston on myös tarkoitus laajentua ensi vuoden aikana sekä koru- että tekstiilipuolelle. Suomalaisille tärkeän saunan ympärille luodaan lisäksi omaa tunnelmaa.

Konseptissa yhdistyvät vahvasti jääkauden muovaama karu luonto, syvä henkisyys ja design. Konseptin innovaatioiden syntymisen tapahtuma-ajankohtiin liittyy uskomattomia ajoituksia. Esimerkiksi pohjolan jin & jangiksi tituleerattu Yoldian Risti syntyi tunnilleen kevätpäivän tasauksen hetkenä, kun yö ja päivä olivat yhtä pitkiä. Itämerensuomalaisessa mytologiassa kevätpäivän tasauksen hetkenä miespuoliset jumalat tekevät maailman, valmistavat kulttuuriesineet kuten raudan ja sammon sekä matkaavat tuonpuoleiseen. Hyvin usein kuulemme viittauksen siitä, että ikään kuin Kalevalan tarina jatkuisi.

Kakkolan tavoite oli luoda veistoksellinen käyttöesinemallisto joka koskettaa niin kauneudellaan, materiaaleillaan kuin myös uudenlaisella funktionaalisuudellaan. Suurin tavoite tuotteilla ja koko konseptin filosofialla on kuitenkin luoda syvä tunne yhteisöllisyydestä, joka kumpuaa kaukaa menneisyydestä ja alkuvoimasta.

Kaikki tuotanto tapahtuu Suomessa ja hyvin pitkälti suomalaisista materiaaleista. Yritys valmistaa terästuotteet itse ja tarjoaa työtä monille käsityöalan pienyrityksille.

Yritys aloittaa toimitukset ensin kotimarkkinoille mutta hyvin pian on tarkoitus laajentaa voimakkaasti vientiin suuntautuen. Habitaressa 2019 tehty pienimuotoinen konseptin pilotointi osoitti, että kiinnostus saada tuotteita esimerkiksi Japaniin olisi voimakas. Samassa yhteydessä havaittiin myös Vanajanlaakson ja erityisesti Aulangon kiinnostavuus matkailullisesti konseptin tarinaan liittyen. Toivon mukaan rakentamamme konsepti avaa alueelle tulevina vuosina uudenlaista matkailutoimintaa.

 

www.yoldiascandinavia.com
shop.yoldiascandinavia.com

 

Lisätietoja:
Jesse Kakkola
jesse.kakkola@koti-in.fi
0400 841690

Lataa korkealaatuiset kuvat